wtorek, 24 stycznia 2012

Sernik z mlekiem i kokosem

Składniki

Ciasto :
- 30 dkg maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
- 2 zoltka + 1 cale jajko
- 10 dkg margaryny
- 1 czubata lyzka smalcu

Ser :
- 1 kg sera tlustego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru zwyklego
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyn waniliowy bez cukru
- 2 cale jajka + 4 zoltka
- 3 szklanki mleka (ja daje 3,2%)

Beza kokosowa :
- 6 bialek
- 1 szklanka cukru zwyklego
- 1 cukier waniliowy
- otarta skorka i sok wycisniety z 1 cytryny
- 20 dkg wiorek kokosowych




Przygotowanie

Wykonanie ciasta :
Margaryne ze smalcem rozpuscic zeby bylo letnie. Dodac do reszty skladnikow i zagniesc ciasto. Blaszke wysmarowac i wylozyc ciasto. Ciasto wylozyc rowniez na boki blaszki. Wymiary blaszki standardowe.

Wykonanie sera :
Ser zemlec. Jajka i zoltka utrzec z cukrem, dodawac powoli olej, potem na przemian po trochu ser, budyn i mleko. Gotowa mase serowa wylac na ciasto. W przypadku tego sernika masa serowa jest bardzo rzadka.

Wlozyc balszke do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec okolo 40 minut.

Wykonanie bezy :
Bialka ubic z cukrami, gdy ubite dodac skorke i sok z cytryny a na koniec dodac kokos i lekko wymieszac.

Po 40 minutach pieczenia wyjac sernik z piekarnika i wylac na niego piane kokosowa. Wlozyc do piekarnika i piec kolejne 20 minut.


A to resztki ze swiatecznego sernika.
Polecam i zycze smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz