sobota, 7 stycznia 2012

Kapusta wiglijna ze śliwkami i grzybami wg Różyczki

Składniki


1,5 kg kiszonej kapusty lekko kwaśnej
1 marchewka (mała)
6 dużych pieczarek
1/2 szklanki suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
1 cebula
pieprz
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek oleju
1liść laurowy




Przygotowanie

Kapustę pokroić dużym nożem na desce,włożyć do garnka,dodać liść laurowy.Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki.Grzyby i śliwki namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie,skręcić przez maszynkę razem z pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać do tego startą marchewkę,oraz zmielone  grzyby pieczarki i śliwki,smażyć na patelni około10 min.

Wszystko wlać do kapusty,zalać wodą z moczenia grzybów i śliwek(ewentualnie dolać jeszcze trochę wody z czajnika.

Gotować około 60 min na małym ogniu,często mieszając,kapusta po ugotowaniu musi być gęsta,woda ma się wygotować.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz