sobota, 7 stycznia 2012

moczka śląska

Składniki

- 5 l kompotu ze śliwek
- 20 dkg rodzynek
- 10 dkg daktyli
- 10 dkg moreli suszonych
- 10 dkg orzechów laskowych
- 10 dkg orzechów włoskich
- 2 mandarynki
- figi
- migdały
- 1/2 piernika



Przygotowanie

Piernik pokroić w kostkę, zalać go 1 l kompotu ( bez śliwek ).
Resztę kompotu ( bez śliwek ) przelać do dużego garnka, zagotować. Wsypać bakalie i śliwki ( bez pestek ) z kompotów. Gotować 1 godzinę. Nastepnie dodać namoczony piernik i gotować jeszcze 20 - 30 minut stale mieszając by sie nie przypaliło.

Gdyby była za słodka dodać soku z cytryny.
Gdyby była za rzadka dodać jeszcze piernik a gdy za gęsta - kompot.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz