niedziela, 15 stycznia 2012

Bananowiec

Składniki

BANANOWIEC


 


Składniki:


1kg bananów


3 galaretki: wiśniowa, cytrynowa, agrestowa


1 margaryna


3 jaja do masy


Biszkopt:



6 jajek


15 dkg mąki krupczatki


10 dkg mąki ziemniaczanej


łyżeczka proszku do pieczenia


30 dkg cukru




 





Przygotowanie

Galaretki:

cytrynową do masy ugotować w 1 szkl. wody

agrestową na owoce ugotować w 2 szkl. wody

wiśniową na ptasie mleczko ugotować w 1 szkl. wody

1 warstwa- biszkopt:

Najpierw ubić białka na sztywną pianę. Potem dodać żółtka i po jednej łyżce cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać do garnka po jednej łyżce cały czas mieszając w jedną stronę (ja mąki z ubitą masą mieszam już łyżką, nie mikserem).

Wylać na blachę i piec ok. godziny.

2 warstwa- masa bananowa:

1 margarynę, 3 żółtka (białka zostawić w osobnym naczyniu na ptasie mleczko) i ¾ szkl. cukru zmiksować i i dodać do tego banany (odłożyć dwa średnie banany). Wszystko zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto i odłożyć na około 15 minut do lodówki.

Pozostawione dwa banany pokroić w plasterki i ułożyć na masie i zalać agrestową galaretką.

3 warstwa- ptasie mleczko:

3 białka ubić na sztywno i dodać wiśniową galaretkę. Zalać tym ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz