piątek, 27 stycznia 2012

marmolada z marchwi

Składniki

1 kg marchwi1kg cukru4 cytryny




Przygotowanie


Marchew obrać i pokroić w krążki .Włożyć do garnka i zalać małą ilością wody.Gotować pod przykryciem ,aż marchew zmięknie ok. 30 min.W razie potrzeby dolać odrobinę wody .Gdy będzie miękka zdjąć z ognia , wystudzić i zmiksować . Zagotować cukier z 2 szklankami wody , dodać skórkę otartą z cytryn i gotować , aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodać zmiksowaną marchew , sok z cytryn i mieszając smażyć ok. 20 - 30 min. Gorącą konfiturę wkładammy do słoików , zamykać i " pod kocyk ".
Używać tak jak , każda inną marmoladę .W smaku przypomina dżem z pomarańczy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz