poniedziałek, 23 stycznia 2012

Krokiety

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

1 jajko
olej
mąka (najlepiej krupczatka)
mleko

Nadzienie:

Kiszona kapusta
cebula
liśc laurowy
ziele angielskie
jarzynka, lub wegeta

Panierka:

tarta bułka
jajko




Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszac lub zmiksowac, gęstośc musi byc taka żeby się dobrze rozlewało na patelni, trochę gęściejsze od mleka - upiec cienkie naleśniki. Wystudzic (bo ciepłe się rozrywają)

Nadzienie:

Kapustę kiszoną opłukac i podgotowac ok. 10-15 stu min. - odcedzic, dodac drobno posiekaną cebulę, liśc laurowy, ziele angielskie, jarzynkę, popieprzyc i dusic na wolnym ogniu aż zmięknie. Wystudzic. (można też dodac pieczarek jak ktoś lubi)

Na zimne naleśniki nakładac kapustę i zawijac, obtoczyc w panierce i piec do zrumienienia, ja podaję z ziemniakami i dowolną sałatką, surówką lub zasmażaną marchewką.
Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz