środa, 18 stycznia 2012

Pysznotka z orzechami

Składniki

Składniki:
40 dag mąki20 dag cukru pudru4 żółtka20 dag margaryny2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki proszkutrochę amoniaku14 dag orzechów (posiekanych)Masa:
1/2 litra mlekacukier waniliowy4 żółtka2 łyżki maki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej12 dag cukrumasło



Przygotowanie

Przygotowanie:
Make i margarynę siekamy nożem, dodajemy żółtka, śmietanę, amoniak, cukier (może być też bez) i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i nakładamy do blaszek.Z białek (8) ubijamy piane z cukrem i mieszamy z orzechami. Masę ta wykładamy na surowe ciasto do dwóch blaszek i pieczemy aż się zarumienią.Odlewamy 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowymOdlane mleko, żółtka, mąka pszenna i ziemniaczana miksujemy dokładnie i gdy mleko się zagotuje wlewamy zmiksowaną masę. Dokładnie mieszamy i chwilkę gotujemy aż zrobi się budyń.Zimny budyń miksujemy z kostka masła(do masy można dodać jakiś aromat - co kto lubi, ja zwykle dodaje 2 łyżki spirytusu). Placki przekładamy masa i gotowe!Można również przed nałożeniem piany placki posmarować dżemem.
<> SMACZNEGO <>


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz