czwartek, 5 stycznia 2012

Placek rodzinny extra

Składniki


3 szklanki mąki
2 szklanki cukru pudru
10 jaj
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
40 dkg masła z margaryną

10 dkg kokosu
1 szklanka suchego maku (jak ktoś nie lubi - mogą być orzechy)
2 łyżki kakao

2 duże paczki biszkoptów
2 słoiczki powidła,wiśnie smażone
posiekane bakalie




Przygotowanie


Margarynę i masło utrzeć z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.Dodawać stopniowo po 1 żółtku i dalej ucierać.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dać ubitą na sztywno pianę z białek.Wymieszać delikatnie i podzielić ciasto na 3 równe części- najlepiej do 3 naczyń.

Do 1.- dodać odrobinę zapachu cytrynowego i wiórka kokosowe.
Wymieszać,rozsmarować na blachę. Na wyłożone ciasto
kokosowe ułożyć w rzędach biszkopty,tak żeby były przerwy
ok.2-centymetrowe .W te wolne miejsca nakładamy łyżeczką
powidła,wiśnie smażone ,bakalie

Do 2.- dodać troszeczkę zapachu migdałowego i suchy mak (jeżeli
dajemy orzechy- to bez zapachu migdałowego). Wymieszać,
wyłożyć na ułożone w rzędach biszkopty.Rozsmarować
i znowu ułożyć w rzędach biszkopty,między nimi powidła i
bakalie.

Do 3.- dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka.Wymieszać i wyłożyć na
biszkopty.Równo rozsmarować i piec ok.1 godz.


Przepis jest bardzo stary,przypuszczam,że dla wielu znany.Ciasto jest bardzo smaczne,ma również tę zaletę,że po upieczeniu nie wymaga już żadnych zabiegów (może tylko polewa), a porcja jest bardzo rodzinna. Pięknie wygląda po przekrojeniu i równie dobrze smakuje.

Zachęcam i życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz