wtorek, 31 stycznia 2012

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym

Składniki

Na 4 porcje:


400 g makaronu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, posiekane
500 ml passaty
25 g niesolonego masła (opcjonalnie)
sól i czarny pieprz
świeżo starty parmezan lub oliwy extra virgin




Przygotowanie

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

W międzyczasie na patelni na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez 30 minut, cały czas mieszając. Zwiększyć temperaturę i od razu wlać passatę. Doprowadzać do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć temperaturę i pogotować przez 5 minut. Zdjąć z palnika.

Makaron dokładnie odsączyć, wmieszać do sosu na patelni. W tym momencie można dodać masło, wymieszać do roztopienia. Podawać od razu posypać parmezanem lub skropić oliwą.



Przepis pochodzi z książki 200 pasta dishes, autorstwa Marii Ricci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz