piątek, 20 stycznia 2012

Gulasz z indyka z kluseczkami gryczanymi

Składniki

Na gulasz (2 porcje)

250 g mięsa z udżca indyka
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ostra papryka,
sól pieprz,
kminek


Na kluseczki (2 porcje)

70 g (około 1/2 szklanki) mąki gryczanej razowej
45 g (około1/3 szklanki)  mąki pszennej z pełnego przemiału
160 - 170 g (około 2/3 szklanki) wody
sól








Porcja dla jednej osoby zawiera około  - 
380 kcal
białko - 34,5 g, 
tłuszcz - 6 g,
węglowodany - 53 g
WW - 5





Przygotowanie



Mięso umyć pod bieżącą wodą i osączyć na papierowym ręczniku. Następnie pokroić w kostkę 2x2 cm . Teflonową patelnię rozgrzać i porcjami smażyć na niej mięso  tak aby nie puściło soków. Cebulę, pomidory i czosnek obrać, cebulę i pomidory pokroić w kostkę a czosnek rozgnieść i drobno posiekać. Kiedy mięso będzie rumiane dodać cebulkę i zmniejszyć ogień smażyć kilka minut, cały czas mieszając dodać czosnek, lekko posolić smażyć około minuty. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut mieszając co jakiś czas . W moździerzu rozgnieść kminek. Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą , kminek , sól ( w razie potrzeby dodać wody). Całość dusić pod przykryciem jeszcze 15-20 minut.




Mąki i sól wsypać do miski i wymieszać, następnie zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać ( powinno powstać bardzo gęste ciasto). Dwoma łyżeczkami formować kluseczki i wrzucać na gorącą osoloną wodę. Gotować około 5 minut po wypłynięciu.

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz