niedziela, 29 stycznia 2012

Ziemniaki zapiekane z kielbasa i grzybkami wg kule

Składniki

250 g grzybow (mrozone),
500 g ziemniakow,
1 srednia cebula,
2 kawalki bialej kielbasy,
Ser zolty (niekoniecznie),
2 jajka,
1 pojemnik smietany 18%
sol,pieprz.



Przygotowanie

Ziemniaki gotowac 10 min. w lupinach w osolonym wrzatku.Ostudzic.
Grzyby ugotowac.Wywar zostawic ok. 1 szkl.

Cebule pokroic w talarki.Zeszklic na oleju.Pokroic kielbase na talarki.
Ziemniaki pokroic na plastry.

Smietane zmiksowac z jajkami i wywarem z grzybow,ewentualnie dodac soli i pieprzu .

Wysmarowac maslem naczynie zaroodporne i na dnie ulozyc warstwe ziemniakow,potem cebule,grzyby i kielbase,az do wyczerpania skladnikow.Wierzch mozna posypac startym zoltym serem.

Zalac zapiekanke smietana z jajkami i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok.30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz