czwartek, 12 stycznia 2012

Śliwka w czekoladzie

Składniki

2 kostki margaryny2 szkl. cukru6 łyżek kakao6 łyżek wody6 jajek6 łyżek wódki1,5 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaolejek migdałowy



Przygotowanie

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować i ostudzić.
Po ostudzeniu, do zimnej masy dodać: żółtka, olejek migdałowy /pół/, 6 łyżek wódki.
Wszystko wymieszać i odlać 2 szklanki do oddzielnej miski, a do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z 6 białek.

Upiec ciasto, przekroić na pół, a do odstawionych 2 szklanek masy dodać 40 dkg śliwek suszonych kalifornijskich /pokrojonych na drobne kawałki/.

Warstwy: Ciasto – masa – ciasto – na górę polewa /biała/.

Ciaaaaaasto bardzo smaczne, polecam również z ciemną polewą np. ze szcyptą chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz