piątek, 13 stycznia 2012

Majonez - zawsze udany

Składniki


1 żółtko
łyżka stołowa musztardy
kilka kropli octu ryżowego
1 - 2 łyżeczki sosu sojowego
olej
woda



Przygotowanie

Ucieramy mikserem żółtko z musztardą.Gdy ładnie się zmieszają wlewamy kilka kropli oleju i nadal miksujemy.Gdy uzyskamy głądki sos dolewamy cały czas mieszając niewielkim strumieniem olej.Do smaku dodajemy sos sojowy - bądź sól i pieprz oraz ocet ryżowy dla zaostrzenia smaku.Smak octu jest łagodniejszy niż cytryna i świetnie komponuje się z majonezem.Jeśli majonez wyjdzie za gęsty możemy rozcieńczyć go dolewając po łyżce wody.Oczywiście cały czas mieszamy.
Nie podaję ilości oleju ,gdyż wszystko zależy od tego ile potrzebujemy majonezu

Opis może skomplikowany ,ale sposób wykonania jest prosty i efekt murowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz