poniedziałek, 30 stycznia 2012

Paella naprawdę pyszna

Składniki

- 40 dag ryżu
- ok. 1 l bulionu rozpuszczonego ze szczyptą szafranu
- 3 udka z kurczaka
- 25 dag wędzonego boczku (ew. szynki)
- ok. 50 dag krewetek (ja wolę same krewetki ale można dać np. po 15 dag krewetek, małży i kalmarów)
- 2 spore ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 strąki papryki (najlepiej czerwona i zielona)
- ok. 1 szklanka groszku (mrożony lub z puszki)
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku



Przygotowanie

1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i słodką papryką. Obsmażamy na 1 łyżce oleju na dużym ogniu.
2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy posiekany czosnek i cebule- smazymy na małym ogniu, aż się zeszklą.
3. Następnie dodajemy krewetki i pokrojoną w paseczki parykę- podsmażamy chwilę.
4. Następnie dodajemy ryż i smażymy ok. 5 minut aż stanie się szklisty. Wlewamy bulion, dodajemy udka z kurczaka i groszek (rozmrożony a jeżeli z puszki to odsączony i opłukany z zalewy) i dusimy wszstko ok. 20 minut- aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ew. papryką.
5. Przekładamy do żaroodpornego naczynia z odrobiną oliwy i zapiekamy 5 minut.

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz