niedziela, 29 stycznia 2012

Śledzie po grecku

Składniki

80 dkg śledzi solonych
80 dkg cebuli
1 kg marchewki
2 słoiczki przecieru pomidorowego
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
5 liści laurowych
10 ziaren ziela ang
sól,pieprz
olej




Przygotowanie

Cebulę pokroić,udusić na oleju,aż się wyzłoci.doprawić solą i pieprzem.wystudzić.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić,popieprzyć.
Dusić na oleju aż zmięknie.Wystudzić.

Przecier pomidorowy wymieszać z cukrem ,octem,liściem laurowym,zielem ang.Dodać 3-4łyżki wody i gotować ok 5 min na bardzo małym ogniu,ciągle mieszając.Wystudzić.

Śledzie pokroić w paski lub w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz