sobota, 7 stycznia 2012

kaszowy obiad mojego Taty

Składniki

- 2 torebki kaszy gryszanej (dla 2 osób)
- 0,5 kg boczku gotowanego lub wędzonego (najlepszy jest tkz.boczek chłopski)
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 4 jajka
- 0,5l kefiru
- odrobina szczypiorku



Przygotowanie

- kaszę należy ugotować na sypko - boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyc na patelni aby wyciekło jak najwięcej tłuszczu i pod koniec smażenia dodać cebule ale pokrojona najdrobniej jak sie da - jajka zrobić sadzone na maśle posolic delikatnie żółtka (sztuka polega na ścięciu białka,a żółtko ma byc lejące) - wymieszć boczek i cebulke z kaszą - kaszę podawać z jajkami - kefir posolić i popieprzyć i posypać szczypiorkiem - pragnę zauważyc że jest to zbilansowany posiłek najlepszy dla tkz"nabrania sił" ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz