środa, 4 stycznia 2012

Kiełbaski piwoszka

Składniki

chude kiełbaski, np. śląskie
tyle plastrów boczku wedzonego, ile kiełbasek
jasne piwo
ziarna jałowca (ok. 10)
ziele angielskie
pieprz, sól
olej



Przygotowanie

Każdą kiełbaske owinąć plastrem wedzonego boczku, spiąć wykałaczkami, żeby się dzieło nie rozpadło. Włożyć do głebokiego naczynia, zalać piwem, wrzucić rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Przykryć, wstawić do lodówki i zostawić na dobę.
Potem pakować na grilla i cierpliwie czekać aż zrobi sie rumiane, gorące i chrupiące. Można podczas pieczenia polewać odrobiną piwska, w którym wszystko się moczyło.

Rady:
Kiełbaski można odrobine ponacinać, rozłożą się ładnie pod wpływem temperatury.
Do kiełbasek najlepszy jest sos diabelski, uch!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz