czwartek, 5 stycznia 2012

Szarlotka kremowo- cynamonowa

Składniki

Ciasto;
1 kostka margaryny /palma z murzynkiem/
3 szklanki mąki
1 jajko + 2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki smietany
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo;
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek obranych i pokrojonych w drobną kosteczkę
sok z połówki cytryny
10 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu



Przygotowanie

Przygotowanie;
Ze składników wyrabiamy  ciasto i dzielimy na pół, jedną część dajemy do schłodzenia, drugą wkładamy do tortownicy /u mnie średnica 28 cm/.
-pokrojone jabłka polewamy sokiem z cytryny, dajemy 4 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu /jeżeli ktoś lubi cynamon można dać więcej/
wszystko razem wymieszamy i na chwilkę zostawiamy
-budynie ugotować na mleku z dodatkiem 6 łyżek cukru
-na wyłożone ciasto w tortownicy wykładamy jabłka, następnie wylewamy gorący budyń i całość pokrywamy startą na tarce do warzyw połową schłodzonego ciasta .
Całość pieczemy ok.50 minut w temperaturze 180 stopni.

POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz