czwartek, 12 stycznia 2012

Moja sałatka z gyrosem

Składniki

1 pojedyncza piers z kurczaka


gotowa przyprawa gyros (ewentualnie :mielony czosnek, kolendra, mielona gorczyca biała, cukier, papryka słodka, kozieradka, chili, tymianek, suszona cebula, rozmaryn, cząber, pieprz czarny, liście selera, sól, pieprz: po okolo 1/3 malej łyzeczki;wychodzi nam tej przyprawy na ok. 3 porcje mięsa do przygotowania salatki)


1/4 sałaty lodowej


1/3 puszki kukurydzy konserwowej


13 łyżek stołowych majonezu


10 łyżek ostrego keczapu


1 średnia cebula


10 cm zielonego ogórka


1/2 szt czerwonej swieżej papryki


100 gram jogurtu naturalnego


1 gotowa przyprawa dresing koperkowy (ewentualnie pęczek posiekanego koperku wymieszanego ze szczyptą soli)


1 lyzeczka plynnego kwasku cytrynowego


4 lyzki stolowe oleju


głęboki półmisek lub miska najlepiej szklana-przeźroczysta


 


 mały słowniczek


Gyros – potrawa kuchni greckiej. Mięso (tradycyjnie baranie, obecnie najczęściej wieprzowe lub drobiowe) pieczone na wielkim rożnie, okręcane dookoła i cięte w paseczki.


 





Przygotowanie

Na patelni powoli rozgrzac 2 łyżki oleju.

W tym czasie filet z kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1,5 cm i wymieszać z przyprawą gyros.

Gdy olej nam się rozgrzeje na patelni wyłożyć mięsko i podsmażyć na złoty kolor uważając by się nie przypaliło- miesząjac.

W miedzyczasie kroimy cebulę: najpierw na pół, a potem w cieńkie paseczki.

Gdy filet będzie juz prawie podsmażony dodajemy pokrojoną cebulę i dokladnie mieszamy. Odstawiamy z ,,ognia ,, by ostygł.

Teraz przystępujemy do pokrojenia pozostałych składników, czyli :

1) sałatę lodową w kostkę około 2cm x 2cm (niektórzy mowią że to barbarzyństwo kroić sałatę, jeśli są tacy zwolennicy mogą ją porozrywać- ja kroję) ;

2) zielony ogórek pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5cm

                         

3) 2/3 czerwonej papryki pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5cm

   1/3 czerwonej papryki pokroić drobniej 1cm x 1 cm (później przyozdobimy górę          naszej sałatki)

                         

Gdy wszystkie ,,twarde,, składniki naszej sałatki mamy już przygotowane przystępujemy do zrobienia sosu: dokładnie mieszamy 10 łyżek majonezu z keczapem,

oraz dresingu koperkowego : koperek wraz z 2 łyżkami oleju, 1 łyżeczką kwasku cytrynowego mieszamy  w osobnym naczyniu

            A teraz kulminacja           

 łączenie składników naszej sałatki:

1 warstwa całe mieso wraz z cebulką

na to wylewamy połowę jogurtu

2 warstwa zielony ogórek

na to wylewamy 5 łyżki sosu

3 warstwa kukurydza

na to wylewamy 6 łyżek sosu

4 warstwa 2/3 czesci czerwonej papryki

na to wylewamy pozostały jogurt

5 warstwa sałata lodowa

na to wylewamy resztę sosu majonezowo-keczapowego, posypujemy drobno skrojoną papryką, zdobimy samym majonezem i polewamy dresingiem koperkowym.

Tak mniej wiecej wygladają warstwy sałatki

                           

,a tak z góry

                          

samo przyozdobienie jest indywidualne, można posypać jeszcze szczypiorkiem lub przyozdobić natką pietruszki -pełna dowolność.

Podajemy z bagietką lub na ciepło z pieczywem czosnkowym.

                                            Smacznego

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz