wtorek, 10 stycznia 2012

Maślane cookiski

Składniki

- 400 g. masła
- 120 g. cukru
- 500 g. mąki
- 4 żółtka
- odrobina smietanki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyzeczki płaskie proszku do pieczenia


- może byc tabliczka mlecznej czekolady- do zrobienia polewy ( ale niekoniecznie, bez polewy tez są pycha! )



Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem, dodac żółtka - i dokładnie połączyc. Przesiać make z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać do masy- wymieszać dokładnie. Dodać odrobinę smietanki, aby ciasto nie było zbyt suche.
Nagrzać piekarnik do 180  stopni.
formować ręką kuleczki z ciasta, spłaszczając, je ( ja robie ozdobne dziurki tarką, lub ugniataczką do ziemniaków  )
Piec ok. 15 min. aby się zezłociły na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.


W wersji z polewą czekoladową- roztopić tabliczkę czekolady w kapieli  parowej, lub kuchence mikrofalowej i posmarować przestudzone ciasteczka.

Pyszne i łatwiutkie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz