środa, 4 stycznia 2012

magdalenki migdałowe

Składniki

 

Składniki:

- 1 jajko
- 50 gram masełka
- 50 gram cukru
-20 gram zmielonych migdałów
-40 gram mąki
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

-47 kostek gorzkiej czekolady (około 150 gram czekolady)

Składniki podane na ciasto do dwóch foremek jak na zdjęciu poniżej




Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:  jajko ubić z cukrem następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy wszystko dobrze zmiksować i na końcu dodać rozpuszczone masełko (masełko wystudzić) wymięszac aby składniki sie połączyły .Do wysmarowanych masełkiem foremek nakładac ciasto  do wysokości 3/4 .Piec około 10-12 minut w piecuku nagrzanym do 170 stopni.(piec na złoty kolor)
po wystudzeniu wyjąć z formy .Foremkę umyć ,wysuszyć i do każdej włożyc kawałek czekolady(do foremki gdzie sa same magdalenki wkładałam po jednej małej kostce gorzkiej czekolady a do tej drugiej foremki  po 2 kostki ).Foremke wstawic do nagrzanego piecyka w celu roztopienia czekolady.Nastepnie za pomoca małego pedzelka rozprowadzic czekoladę po ściankach magdalenek po czym umieścić magdalenke i lekko docisnąć .
Formę dobrze schłodzić aby czekolada stwardła .Gdy czekolada stwardnie wyjąć magdalenki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz