czwartek, 26 stycznia 2012

mazurek Kasi

Składniki

składniki podane na blaszkę o wymiarach 21,5x31,5


kruche ciasto:


- 2,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- kostka margaryny
- ja dodaję jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia 

masa na wierzch:

- puszka mleka skondensowanego- gotować


od 2,5- 3 h 



masa do przełożenia placków:
- mały słoiczek  powideł śliwkowych
- pół. kostki gorzkiej czekolady
- kilka suszonych śliwek
- 3-4 łyż. cukru 

do dekoracji:
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa.....- pozostawiam dużą dowolność 
            
 



Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, połączyć z posiekaną  margaryną, żółtkami, cukrem, proszkiem i  szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinkę.Ciasto podzielić na 2 części- jedną większą (żeby móc zrobić warkocz) i upiec. na dwóch jednakowej wielkości blaszkach- najlepiej dzień wcześniej.  Należy kontrolować proces pieczenia, bo piekarniki są różne- w jednym piecze się 1/2 h, a w innym dłużej- generalnie nie należy dopuścić do spieczenia ciasta.Powidła wyłożyć do garnuszka, dodać  podzielone suszone śliwki, cukier i pokruszoną czekoladę- gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady i cukru, ale pilnować, żeby się nie przypaliło.Tak przygotowaną masą( gorącą) przełożyć placki, na wierzch wylać prawie już zimne mleko. Poczekać by przestygło. a gdy będzie zimne   włożyć na chwilę do lodówki, by mleko  troszkę stężało. Wyjąc z lodówki i  przystąpić do dekoracji według własnego uznania.

 

                                   


Wszystkim życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz