niedziela, 22 stycznia 2012

Placki z gulaszem

Składniki

Składniki:
Placek:
- 6 dużych ziemniaków
- jedna średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- kwaśna śmietana
- sól
- olej

Gulasz:
- 0,5 kg wieprzowiny
- jena cebula
- pieprz, sól
- liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki.





Przygotowanie

Placki:
1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebule.
2. Dodajemy jedno całe jajo oraz 2 łyżki mąki.
3. Doprawiamy solą i mieszamy.
4. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20 - 30 cm.

Gulasz:
1. Wieprzowinę pieprzymy i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy na oleju.
2. Podlewamy wodą dusimy, do miękkości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz liść laurowy.
3. Na końcu zgęszczamy sos 1 łyżeczką mąką i oraz doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz