sobota, 28 stycznia 2012

zupa bułgarska z gałuszkami mięsnymi

Składniki

mięso mielone dowolna ilość
ziemniaki
woda
ryż na ok.4l wody 4 łyżki
marchew pokrojona w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
seler w kostkę
śmietana
żółtko i białko
sól pieprz odrobina tymianku i estragonu suszonego
zielenina



Przygotowanie

warzywa pokrojone w raz z cebulą podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy w dużym rondlu podlać sporą ilością wody zagotować dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż Wyrobić mięso doprawić według uznania dodać białko (nie dodawać żadnej mąki ani bułki tartej nie rozpadnie się )formować nie wielkie gałki obtoczyć w mące i dodać do zupy kiedy ziemniaki będą miękkie wsypać zieleninę żółtko wymieszać ze śmietaną podprawić zupę doprawić przyprawami i gotowa Niepracochłonna ale wyśmienitaPrzepis znaleziony w poradniku domowym roczni 96

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz