środa, 11 stycznia 2012

Drożdżówki - ślimaczki z budyniem

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE
50 g świeżych drożdży
4-5 łyżek cukru
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
szklanka mleka + 2 łyżki oleju

BUDYŃ:
budyń śmietankowy lub waniliowy (70 gram)
350 ml mleka

DODATKOWO:
ok. 100 g śliwek bez pestek lub 100 g rodzynek

*1 szkl = 220 ml




Przygotowanie

Ugotować budyń w 350 ml mleka - budyń ma być gęsty. Przestudzić w lodówce. Mleko lekko podgrzać i dodać drożdże, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru - przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę, jajka, olej, zaczyn wyrobić i zostawić do wyrośnięcia (na około jedną godzinę).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Na cieście rozłożyć budyń, ułożyć śliwki lub rodzynki. Zwinąć w rulonik. Kroić w 2 cm paski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 180 stopniach około 40 minut (w zależności od piekarnika).
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz