piątek, 27 stycznia 2012

Pulpety w pysznym sosie koperkowym

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego mieszanego (ja dałam wołowo-wieprzowe)
1 jajko
1 kostka bulionowa z kurczaka
0.5 l wrzącej wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżego drobno poszatkowanego koperku
przyprawy (ja dałam wegetę, pieprz, ostrą i słodka paprykę, czosnek granulowany)



Przygotowanie

Mięso wyrobić z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. uformowaś ok dziesięciu pulpetów.
Do garnka bądź głębokiej patelni wlać dwie szklanki wrzątku z rozdrobnioną kostką bulionową, włożyc do rosołku pulpety i gotowac na małym ogniu pod przykryciem ok 25 minut.
Poszatkowany koperek wrzucić do gotujących się pulpetów.
Śmietanę wymieszać z z dwoma łyżkami zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka z pulpetami i wymieszać, pogotować jeszcze chwilkę i doprawić do smaku.

Pulpety są bardzo smaczne a sosik pyszny, najlepiej smakuje z ziemniaczanym puree i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz