niedziela, 1 stycznia 2012

Makaron z kalafiorem inaczej

Składniki

Skladniki (dla 4 -5 osob):

1 mala glowka kalafiora

oliwa

odrobina parmesanu

sol,pieprz

oliwa


makaron rurki (swiderki lub inny podobny)

3-4 lyzki masla

1 mala cebula

pietruszka (ok.3 plaskich lyzek)



Przygotowanie

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy na ok.200 st.C (lub troche wiecej)
Kroimy kalafior na male kawalki(ok.2-3 cm wielkosci),ukladamy na blaszcze,skrapiamy oliwa(ja uzywam oliwe z oliwek,ale mysle,ze moze tez byc inny),posypujemy sola,pieprzem i granulowanym parmesanem.Wkladamy do piekarnika i pieczemy-25-40 min.(az zacznie widac gdzieniegdzie zabrazowienie).Najlepiej probowac,powinny byc miekkie.

opakowaniu.Po ugotowaniu zachowujemy ok 0.5-1 szkl.wody po makaronie.

W malym garnku(najlepiej teflonowym) roztapiamy maslo,dodajemy cebule i podduszamy do miekkosci(na malym ogniu).Dodajemy natke pietruszki  i dusimy ok.5 min.Do cebuli dolewamy wode pozostala po makaronie,mieszamy,dodajemy makaron i brokuly,wszystko mieszamy .

Opcja 1-mozna dodac kawalki kurczaka(np.pozostalego z obiadu wczesniejszego dnia),tunczyka(nawet z puszki) itp. I to tworzy gotowe danie

Opcja 2 -podawac jak jest zamiast ziemniakow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz