środa, 11 stycznia 2012

Jędrek pomarańczowy - Nostra

Składniki

                       na klasyczny biszkopt:
   


- 5 jaj
- 1 szkl. cukru zwykłego
- niepełna szkl. mąki pszennej, którą trzeba dopełnić ...
- ...mąką ziemniaczaną / ok. 2 łyzek/
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 aromatu pomarańczowego


można upiec dowolny biszkopcik, wg swojego własnego przepisu !

                     na masę pomarańczową:
   

- 1 kostka masła - dowolnego
- 1 szkl. cukru =zwykłego
- 1 szkl. śmietanki z kartonika - ja używam 18 %-tki
- 2 galaretki pomaranczowe
- 1 puszka mandarynek /mała/.....
...i ewentualnie - ja dodaję, ale nie trzeba koniecznie:
- 4 łyżki marmolady pomarańczowej, lub dzemu.
 Swoją ulubiona marmoladę z gorzkich pomarańczy kupuję na Allegro - pycha a do tego ma paseczki skórek pomaranczowych, które dają dodatkowy efekt...


                         na bitą smietankę:

- 0,5 l. smietanki kremówki  / z lodówki!!!!/
- śmietanfix, lub inny dodatek / ja wolę masę śmietanową Oetkera, która nawet kilka dni świetnie trzyma fason i jest  pyszna/
- 5 kropelek aromatu pomarańczowego


                    




Przygotowanie

No,  to do roboty...

 UWAGA! NAJPIERW WŁĄCZAMY PIEKARNICZEK- 180 st.

1-   ubijamy białka, dodajemy cukier i dobrze ubjiamy na lśniącą masę
2-   dodajemy żółtka i krecimy, jak wyżej...kiedy masa będzie gęsta i jednolita...
3-  ...dodajemy wymieszane z proszkiem d/pieczenia mąki
4-  wlewamy aromat pomarańczowy
5-    wylewamy na blaszkę - ja wykładam blache papierem do pieczenia

pieczemy ok. 20-25 min, najlepiej oceniać na "oko" - ma byc
złoty i lekko odstawać od boków blachy
6-  w tym czasie szykujemy czystą ściereczkę i zaraz po wyjęciu biszkopta z piekarnika wywracamy go do góry nogami na tę ściereczkę

7- sciągamy papier  a biszkopcik zostawiamy do wystygnięcia
8- po ostygnięciu kroimy na pół / najlepiej drugiego dnia/

robimy masę pomarańczową


1-  roztapiamy masło, cukier i śmietankę w garnuszku i ściągamy garnek z ognia
2- wrzucamy 2 suche galaretki i mieszamy, mieszamy...
3- gdy lekko ostygnie dodajemy osączone i pokrojone mandarynki i marmoladę pomarańczową
4- odstawiamy do całkowitego wystudzenia a gdy zacznie tężeć...
5-  ...wylewamy na jedną połowę biszkopta
6- wstawiamy do lodówki, aby dobrze stężało i bierzemy się za:

  kręcenie bitej śmietany

którą się robi wg przepisu na opakowaniu , dodając 5 kropelek aromatu pomarańczowego. Gotową śmietankę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugą połową biszkopta.
 

    prace końcowe  

1 - wsadzamy ciasto do lodówki - pilnujemy !
2 -  wierzch można zalać polewą czekoladową z kilkoma kroplami aromatu, można też zostawić kilka łyżek bitej śmietany i posypać tartą czekoladą.. co kto lubi...
 
Na zdjęciu ciasto jest nieco" rozjechane", bo zdjęcie zrobiłam zanim trafiło " na dojrzewanie" do lodówki.
 Ciasto jest "wielozadaniowe", bo można je robić w wielu różnych smakach, zmieniając tylko owoce, aromaty i galaretki. Polecam szczególnie z truskawkami...Kiedyś wynalazłam to ciasto w jakiejś babskiej gazecie i troszkę przeinaczyłam.SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz