sobota, 7 stycznia 2012

Makowiec kolorowy

Składniki

Ciasto żółte:

- 8 jajek
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 20 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek cytrynowy

Mak:

- 40 dkg maku
- 4 jajka
- 20 dkg cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 olejek migdałowy
- bakalie

Ciasto białe:

- 8 białek
- 20 dkg cukru kryształu
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 10 dkg mąki pszennej
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do  pieczenia





Przygotowanie

Ciasto żółte:

1. Cukier utrzeć z margaryną i zółtkami,
2. Dodać resztę składników, zmieszać i wylać do foremki

Mak:

1. Mak sparzyć i zemleć
2. Jajka ubić z cukrem
3. Dodać łyżkę stopionego masła, olejek, bakalie i mak
4. Wymieszać i wylać na ciasto żółte

Ciasto białe:

1. Białka ubić z cukrem.
2. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i ubijać.
3. Roztopić margarynę, ostudzić i wlewać powoli do masy, ciągle  ubijając.
4. Wylać na mak,
5. Piec w temp. 180 stopni C przez około 40-50 minut.
Najlepiej  piec to ciasto w długiej prostokątnej  brytfance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz