wtorek, 3 stycznia 2012

Ciasto z masąorzechową i budyniową

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki
20 dkg margaryny - rozpuścić i ostudzić
2 łyżki miodu
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody

masa orzechowa:
13 dkg masła
1/2 szkl cukru
2 łyżki miodu
2 szkl grubo posiekanych orzechów ok 25 dkg

masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
2 łyżki masła
2 łyżki cukru




Przygotowanie

1)  Wyrobić ciasto , podzielić na 2 części , jedną upiec a na  drugą wyłożyć masę orzechową i upiec.

2) Masło rozpuścić , dodać cukier, miód,orzechy i gotować na małym ogniu ok 5 minut mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek i upiec.

3) Połowę mleka  wymieszać z żółtkami i mąką, wlać na gotującą się resztę mleka z cukrem i masłem. Ugotować tak jak budyń.

4) Ciepły budyń wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz