poniedziałek, 17 października 2011

Żurek wigilijny

Składniki

Mąka owsiana lub płatki owsiane górskie
woda letnia przegotowana
kilka ząbków czosnku
skórka czerstwego chleba
grzyby suszone
śmietana
sól do smaku



Przygotowanie

Mąkę lub płatki owsiane góskie zalewamy letnią przegotowaną wodą,dodajemy czosnek skórkę chleba i odstawiany na 4-6 dni w ciepłe miejsce żeby zakisło..Gdy ukiśnie gotujemy grzyby.Zurek z mąki owsianej przecedzamy przez sitko i wlewamy do ugotowanych suszonych grzybów cały czas mieszając (konsystencja budyniu) dodajemy do tego śmietany solimy według uznania..odstawiamy w chłodne miejsce.Podajemy z gorącymi ziemniakami.Ja ten żur gotuje raz  roku bo nie wszyscy domownicy go lubią{ zięć i syn  czeka na ten żur}tak że gotuję 2 żurki jeden tradycyjny a drugi ten budyniowy. Niektórym bardzo smakuje tak że jak ugotuję to przelewam do słoiczków i daję niektórym znajomym w rodzinieNie w każdym regionie ten żur jest znany Ja mam przepis od babci mojego taty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz