czwartek, 20 października 2011

Ciasto rudzielec wg babci Różyczki

Składniki


Ciasto
♥ 1/2 kg mąki +1/2 szklanki
♥ 1/2 masła roslinnego 125g
♥ 3 jajka
♥ 1/2 szklanki cukru
♥ 1 łyżeczka sody
♥ 15 dkg sztucznego miodu
Krem
♥ 1 masło roślinne 250g
♥ 1/2 litra mleka
♥ 3 czubate łyżki kaszy manny
♥ 1/4 szklanki cukru pudru
♥ sok z ½ cytryny
Polewa
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13850.html
wg awonli
♥ orzechy do posypania ciasta



Przygotowanie


Mąkę wymieszać z sodą,dodać całej jajka,cukier waniliowy,
rozpuszczone masło, z cukrem i miodem(schłodzone).
Zgnieść ciasto,jeżeli ciasto mamy rzadkie,dodać jeszcze 1/2 szklannki mąki.
Podzielić ciasto na 3 części,blaszkę o wymiarach 25x40 cm, wysmarować lekko masłem, i wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłozyć palcami ciasto na całej blaszcze,maczając delikatnie,
palce od czasu do czasu w wodzie,wtedy lepiej rozłożymy ciasto .
Ciasta na pewno, wystarczyć na 3 placki,piec w 180ºC około 15-20 min aż bedą złote.
Upieczone placki,odrazu wykładać do góry dnem,odkleić od papieru,papier znow włożyć do blaszki i upiec kolejne na tym samym.
Na mleku, ugotować kaszkę manny, na gęsto i wystudzić.
Masło roślinne, utrzeć z cukrem pudrem, do białości,dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, i dalej ucierać ,aż wyłożymy całą kaszkę,pod koniec dodać sok z 1/2 cytryny.
Włożyć jeden placek,do blaszki, w której piekliśmy ciasto,posmarować kremem,przykryć drugim ,znów kremem i trzecim.
Wierzch polać polewą posypać posiekanymi orzechami,wstawić do lodówki,aż ciasto zastygnie i skruszeje.(najlepiej zawinąć w folie)

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
(polecam polewę Awonli,którą mama już wcześniej wypróbowała,jest wyśmienita.)
To bardzo stary przepis mojej babci ,polecam.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz