poniedziałek, 17 października 2011

Ciastka z biala czekolada i makadamia orzechami

Składniki

1 3/4 szkl maki
1/3 cukru najlepiej brazowego ktory powoduje ze cizstka robia sie bardziej miekkie - ciagnace
1/2 szkl masla
1 jajko
2 tabliczki czekolady bialej
1 szkl orzechow makadamia
1/2 cukru waniliowego
1 lyzeczka sody
szczypta soli



Przygotowanie

Ubic maslo z cukrem,cukrem waniliowym na puszysta mase dodac jajko ubic dokaldnie, dodac pol tabliczki czekolady roztopionej wczesniej i przestudzonej dodawac po trochu make z soda i sola,wymieszac z posiekana  grubo czekolada i posiekanymi orzechami.Na natluszczonej blaszce ukladac dosc spore kulki ciasta nie splaszczac ich za bardzo bo najlepsze sa takie ciagnace a nie kruche, piec okolo 10-12 min w 190C po upieczeniu przelozyc do wystudzenia.Smacznego
Te ciacha sa wpsaniale czekolada i te orzeszki pychota i srodek jest ciagnacy pychota no chyba ze ktos woli kruche to poprostu bardziej je splaczyc i gotowe.
Mozna zmieniac ten przepis wg smakow kokos jest tez dobrym dodatkiem , ananas,zurawiny lub czkolada gorzka i orzechy wloskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz