czwartek, 13 października 2011

Pyszny placek z orzechami

Składniki

Ciasto:



40 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru pudru
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych
20 dag orzechów włoskich
4 białka
20 dag cukru

Krem:

1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
cukier waniliowy
kostka masła





Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść. W przypadku problemów z zagnieceniem, dodać trochę śmietany (wszystko zależy od mąki). Podzielić ciasto na połowy. Przygotować dwie jednakowe blachy - duże, czyli o wymiarach 36 cm x 25 cm. Wysmarować blachy tłuszczem. Każdą blachę wylepić połową ciasta (można ew. rozwałkować, ale ja szybko wylepiam z kawałków ciasta). Każdy placek posmarować powidłami. Ubić na sztywno pianę z białek i cukru. Każdy placek pokryć połową piany i posypać grubo krojonymi orzechami. Każdy placek upiec - piekarnik o temperaturze ok. 170 stopni, piecze się szybko - ok.15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotowanie kremu:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego obie mąki i pół szklanki zimnego mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlewać masę jajeczną i mieszać, mieszać (łatwo się przypala, więc ja wspomagam się mikserem), aż powstanie gęsta masa budyniowa. Ostudzić. Rozetrzeć masło mikserem i do masła, ucierając, dodawać masę budyniową.

Masę rozsmarować na jednym z upieczonych placków. Teraz wyjąć z blachy drugi placek i przykryć nim masę, lekko docisnąć. Gotowe.

Pacek trudno wyjmuje się z blachy, bo jest bardzo kruchy. Kiedy pierwszy raz robiłam - połamał się. Zatem kroję go przed wyjęciem na cztery części - mniejsze kawałki da się wyjąć bez trudu, a placek przecież i tak się kroi :-)
Najlepszy jest na drugi dzień.
Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz