piątek, 28 października 2011

drożdżowe racuchy

Składniki

2 szkl. mąki - gdyby wydawało się ciasto ciut rzadkie można dosypać dalej mąki - sama tak próbowałam - do momentu uzyskania ciasta takiego jak do panierowania
1 i 1/4 szkl mleka
3 jajka
2,5 łyżki margaryny
1/3 szkl. cukru
2 dag drożdży
"50" wódki - aby racuchy nie chłonęły tłuszczu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Z drożdży, łyżeczki cukru, podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn.
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol. Wyrobić mikserem. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Smażyć na dość głębokim tłuszczu na patelni na rumiano, wtedy racuchy wychodzą pulchne. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

 Rewelacyjne również na zimno

Można je zrobić z jabłkami. Wtedy po wyrobieniu ciasta należy dodać 2 potarte lub pokrojone w kostę jabłka i wymieszać.
Inna wersja to cytrynowe - do rozczyny należy dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz