sobota, 22 października 2011

Zupa zacierkowa

Składniki

40 dkg ziemniaków
2 cebule
5 dkg słoniny
3 kostki rosołowe
1 łyżka natki pietruszki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
pieprz
zacierki – ½ szk mąki, ciepła woda; zagnieść ciasto (powinno być dośc gęste aby móc potem łatwo zrobić zacierki) skubać palcami małe kawałki ciasta i formować z nich kluseczki w kształcie fasolki, przesypać mąką aby się nie sklejały



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, jedną przekroić na pół, drugą pokroić w kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki i połówki cebuli, zalać sześcioma szklankami wrzątku, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie oraz liść laurowy, posolić i gotować 15 – 17 minut. Następnie wrzucić zacierki, zamieszać i gotować jeszcze 5 – 7 minut. Wyjąc połówki cebuli. Słoninę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i zrumienić. Zawartość patelni przełożyć do zupy. Doprawic solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz