wtorek, 25 października 2011

Klopsy z kapustą pekińską w sosie pomidorowym

Składniki

KLOPSY:


40 dag mięsa mielonego
25 dag kapusty pekińskiej, poszatkowanej
1 duża cebula, posiekana (można zaszklić)
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
1-2 ząbki czosnku
przyprawy do gyrosa, czy do mielonego
sól, pieprz
2 łyżeczki musztardy (nie koniecznie)
mąka
olej


 SOS:


0,5 szklanki śmietany
1 mały koncentrat pomidorowy
3 szklanki wody
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
bazylia, oregano


Z podanych składników wyszło 14 klopsów.



Przygotowanie


Wszystkie składniki wymieszać, z powstałej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

W czasie, kiedy klopsy smażą się na patelni, przygotować sos:
rozpuścić kostkę rosołową i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przygotować naczynie żaroodporne.

Klopsiki przełożyć do naczynia i zalać sosem.

Wstawić na 40 minut do piekarnika.

Potem zajadać:) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz