piątek, 21 października 2011

Gruszki w occie z cynamonem i chrzanem

Składniki

2 kg twardych gruszek
2 szklanki octu winnego
50 dkg cukru
8 dkg ziarenek gorczycy
korzeń chrzanu
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
3 gałązki świeżej mięty



Przygotowanie

Gruszki umyć, przekroić na 4 części, obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny.

Zagotować szklankę wody z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, wlać ocet, gorącą marynatą zalać gruszki i zostawić na 12 godzin.

Zlać marynatę i zagotować, wrzucić gruszki i gotować 5 minut.

Gruszki wyjąć, ułożyć w słoikach, do każdego włożyć po kawałku chrzanu, kilka ziarenek gorczycy, ziela pieprzu i kilka listków mięty, zalać gruszki marynatą.

Zamknąć słoiki i ustawić na blasze z 2 cm wody w zimnym piekarniku, ustawić temp. na 180 stopni, a gdy się nagrzeje, wyłączyć, po 30 minutach wyjać słoiki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz