wtorek, 18 października 2011

ryz po kubansku

Składniki

nazwa pochodzi od Arroz a`la cubana

200g ryzu
500ml wywaru z kury
4 zabki czosnku
1 puszka pomidorow bez skorki
2 cebule
1 marchewka duza
1 por
sol i pieprz
3 - 4 banany
3 - 4 jajka



Przygotowanie

SOS
kroimy 1 cebule i marchewke i podsmazamy w garnku na zloty kolor i dodajemy 1 zabek czosnku.
nastepnie dodajemy pomidory i gotujemy az wyparuje i zacznie tworzyc sosik.
potem mielimy blenderem i przecedzamy przez sitko.



na patelnie wrzucamy pokrojona 1 cebule, pora i czosnek. podsmazamy i dodajemy ryz .
przezucamy na blaszke i zalewamy goracym wywarem.
wrzucamy do piekarnika w temp 150st na jakies 10 minut.
sprawdzaj czy nie potrzebuje wiecej plynu.
nastepnie na patelni obsmazamy banany.
na malutkiej patelni z duza iloscia oleju smazymy jajka.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz