poniedziałek, 24 października 2011

zacierka z grzybami

Składniki

40 dkg mąki
6 - 8 łyżek wody
2 jajka

30 dkg pieczarek lub innych grzybów
1 cebula
10 dkg słoniny lub boczku
sól, pieprz





Przygotowanie

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać jajka , szczyptę soli i tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dobrze wyrobić.
Pociąć nożem na kawałki i siekać na drobne kluseczki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przesypująć mąką.
Zagotować i osolić wodę, wrzucać kluseczki do wrzątku i gotować 5 minut od zawrzenia wody.
Odcedzić, przelać gorącą wodą.

Grzyby umyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i  dobno posiekać.Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i stopić.Odlać trochę tłuszczu i zeszklić na nim cebulę, nie rumieniąc, wrzucić na to grzyby i udusić do miekkosci, posolić i popieprzyć.
Ugotowane zacierki wymieszać z grzybami.
Nakładać porcje na talerze i polewać resztą wytopionej słoniny ze skwarkami.



                                            SMACZNEGO!!!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz