środa, 12 października 2011

Surówka z marchwi Kropka

Składniki

3-4 średnie marchewki
mały seler
1 jabłko słodko-winne
biała część średniego pora
1 łyżka majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (można dodać  więcej obu składników do smaku)
szczypta kwasku cytrynowego rozpuszczonego w łyżce wody lub sok z wyciśniętej cytryny(do smaku)
cukier, sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Marchewki zetrzeć na grubych oczkach, seler i jabłko również (można też zetrzeć na mniejszych, oprócz jabłka i też będzie bardzo dobra). Skropić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Pora przekroić wzdłuż (biała część) i osolić, lekko wymieszać i wrzucić do warzyw. A teraz dodajemy majonez i śmietanę i następnie doprawiamy surówkę do smaku. Czasami wystarczy dodać po łyżce majonezu i 2 łyżki śmietany (kwestia gustu i smaku), a czasami jeszcze raz tyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz