wtorek, 11 października 2011

Makaron Ryżowy z Kurczakiem po Filipińsku

Składniki

                



500g makaronu ryżowego Vermicelli
2 pojedyńcze piersi z kurczaka (pokrojone w drobną kostkę)
1 opakowanie mrożonych krewetek  rozmrożonych i obranych ze skorupek (opcjonalnie)
2 marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
1 duża cebula (pokrojona w średnią kostkę)
30 dkg zielonej fasolki szparagowej (obranej i pokrojonej w kawałki około 3 cm długie)
1 szklanka (250ml) bulionu z kurczaka
2 duże łyzki sosu ostrygowego
2 łyżki oleju do smażenia




Przygotowanie

Makaron zalać bardzo gorącą wodą i zostawić na około 8 do 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. 
Na patelni rozgrzac olej, wrzucić pokrojonego kurczaka i smazyć na złoty kolor około 10 minut często mieszakąc. Do mięsa wrzucić rozmrożone i obrane krewetki (jeśli je używamy) i smażyć wszystko 2 minuty aż się krewetki zaróżowią. Mięso  i krewetki zdjąć na talerz. 
Na tą samą patelnię wrzucić, cebulę, marchewkę i fasolkę. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeśli trzeba podlać niewielką ilością wody. W małym garnuszku zagotować 1 kubek bulionu z dodatkiem sosu ostrygowego. Gdy warzywa są już miekkie dodac mięso, makaron i sos. Wszystko dobrze wymieszać.
Gotowe!!! Pyszne, szybkie i nie codzienne danie!!!
Bardzo Polecam                

Przepis dostałam od mojej znajomej z Filipin. Moja rodzinka uwielbia to danie więc postanowiłam  się z Wami podzielić orginalnym przepisem z Filipin.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz