piątek, 21 października 2011

Sezonowa sałatka ze szparagów

Składniki

1/2 kg szparagów
3 jajka
3 pomidory
koperek
sos winegret:
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
ew ząbek czosnku



Przygotowanie

1.szparagi obrać i ugotować w posolonej i posłodzonej wodzie.
2. ostudzone szparagi pokroić na kawałki
3. do szparagów dodać pokrojone pomidory, ugotowane i posiekane jajka
4  sos winegre:
przecisnąć przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz, cukier, musztardę i dokładnie wymieszać.
Wlać sok z cytryny lub ocet, olej i dokładnie wymieszać.
5 składniki sałatki wymieszać i polać sosem winegre.


Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz