sobota, 29 października 2011

Pieczeń na niedzielę i nie tylko

Składniki

50 dag mięsa mielonego (wieprzowe,wołowe, cielęcina)
1 polędwica wieprzowa
cebula
czerstwa bułka
przyprawy
sól
pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
jarzynka



Przygotowanie

Wyrobić mięso mielone jak na kotlety, z dodatkiem natki pietruszki.
Polędwicę natrzeć jarzynką i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju (około 10 minut).
Z masy mięsnej uformować prostokąt na folii aluminiowej, w środku umieścić polędwicę.Zwinąć.Owiniętą pieczeń włożyć do blaszki (najlepiej podłużnej).Piec około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozwinąć folię, żeby pieczeń przyrumieniła się z wierzchu.
Podawać na buraczkami lub surówką.
Równie dobra jest na zimno na kanapki.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz