sobota, 15 października 2011

Nalewka z żurawiny.

Składniki



0.5 kg świeżej żurawiny
1 l spirytusu
1,25 l przegotowanej wody
6 suszonych śliwek
0,5 kg cukru
6 kropel aromatu migdałowego





Przygotowanie

Żurawinę włożyć na noc do zamrażarki, rano rozmrozić, opłukać i osuszyć.Każdy owoc nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i lekko rozgnieść.
Śliwki opłukać i pokroić na małe kawałki, dodać do żurawiny. Wsypać do 5 l słoja. Zalać spirytusem i 1 litrem wody. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Co dzień kilka razy potrząsać słojem. Po 2-3 tygodniach zlać płyn. Cukier rozpuścić w 0.25 l wody, dolać aromat migdałowy i ugotować syrop. Ciepły wlać do nalewki. Przecedzić przez złożoną kilka razy gazę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 4 miesiące i można kosztować. Ponoć w ograniczonych ilościach nalewka jest dobra na przeziębienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz