niedziela, 30 października 2011

Zebra Pyszna

Składniki

składniki:
-3 szklanki mąki luksusowej
-1 1/2 szklanki cukru
-1 szklanka oleju słonecznikowego
-1 szklanka gazowanej wody mineralnej
-5 jajek
-1 op. cukru waniliowego (16 g)
-2 łyżki kakao
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-tłuszcz i bułka tarta do formy
Lukier:
-1 szklanka cukru pudru
-sok z 1 cytryny
-1-2łyżki wody
-kilka kropli rumu





Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:
1. Białka ubić na sztywną pianę. pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy na przemian z olejem, ciągle ubijając.
3.Wlewać powoli wodę mineralną.
4.Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
5.Na środdek wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm wlewać na przemian po 3 łyżki jasnego i 3 łyżki ciemnego ciasta.
6.Piec około 60 min w temp. 190*C.
7.Ostudzone ciasto polać lukrem i dowolnie udekorować.
Lukier:
1.Cukier ucierać, dodając po kilka kropli wody, soku i rumu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz