piątek, 28 października 2011

niemieckie placki ziemniaczane czyli reibkuchen

Składniki

1 kg ziemniakow (nie rozgotowujacych sie)
3 jajka
5 lyzek maki
2 dosc duze cebule
1 lyzka przyprawy do dan z ziemniakow lub lyzka vegety i szczypta galki muszkatolowej
sol,pieprz do smaku
 olej do smazenia



Przygotowanie

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej (z duzymi oczkami),nastepnie wylozyc na sciereczke i pozadnie odcisnac.
Do odcisnietych ziemniaczkow dodac jajka, pokrojona w kostke cebule i make, dporawic.
Na patelni rozgrzac ok 1 cm oleju.Smazyc dosc duze placki grubosci ok 2 cm do zarumienienia.
Podawac jak kto lubi:
-ze smazona kielbaska i sorowka z kiszonej kapusty
-z kwasna smietana i z cukrem
-z musem jablkowym
-z gulaszem

Placki sa bardzo megachrupiace,ladnie wygladaja i smakuja zupelnie inaczej jak tradycyjne placki ziemniaczane.
Serdecznie polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz