niedziela, 30 października 2011

golonka z kapustą

Składniki

4 średniej wielkości golonki;
włoszczyzna jak na rosół (1/4 pora, 1 marchewka, 1/4 selera, 1/4 cebuli, 1 pietruszka) + liść laurowy, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie;
4 szklanki wody;
1 i 1/2 szklanki octu;


1,5 kg kwaszonej kapusty;
1  średnia cebula;
5 dkg grzybów suszonych;
1 szklanka bulionu;
przyprawy: gałka muszkatałowa, ziele jałowca, sól, pieprz.



Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy pokrojoną włoszczyznę oraz liść, pieprz, skórkę z cytryny, ziele. Marynujemy 2 - 3 dni.
Z garnka usuwamy marynatę i warzywa. Golonki zalewamy wodą i gotujemy 1 i 1/2 godzinę.
W tym czasie na patelnię wrzucamy  kapustę kiszoną, podlewamy bulionem, wrzucamy suszone grzyby, pokrojoną cebulę (jak kto lubi może wykorzystać warzywa z marynaty), doprawić, dusić do miękkości i zredukowania płynu. Golonki przełożyć do brytfanny lub na blachę, obłożyć kapustą, zasmażać w piekarniku 1/2 godziny.
Podawać z musztardą i chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz