sobota, 29 października 2011

Szarlotka z kolorową pianą

Składniki

ciasto:
2 szklanki mąkipól szklanki cukru4 żółtka20 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonutłuszcz i bułka tarta do formyMasa jabłkowa:
1 kg jabłek winnychsłoik dżemu ananasowegoMasa malinowa:
4 białkapół szklanki cukruopakowanie kisielu malinowegoszczypta soliMasa malinowa:
4 białkapół szklanki cukruopakowanie kisielu malinowegoszczypta soli



Przygotowanie

Mąkę przesiac na stolnicę, wsypac proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem, wlac żółtka utarte z cukrem, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodac cynamon i ponownie zagnieść. Ciasto z cynamonem włożyć do zamrażalnika, a pozostałe do lodówki. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować 1/3 szklanki wody, wysypać jabka, dusić kilka minut, dodac dżem i -mieszając-chwilę dusić razem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkowac. Wylepić nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy, wyłożyć masą jabłkową. Białka ubić z sola na sztywną pianę, zmiksować z cukrem i kisielem malinowym na jednolitą masę, rozsmarować ją na jabłkach, posypać ciastem z zamrażalnika, startym na tarce o grubych oczkach. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 1 godz.



przepis był zamieszczony w "Poradniku Domowym"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz