sobota, 22 października 2011

Roladki z szynki faszerowane miesem mielonym

Składniki

3 porcje

6 plastrow szynki gotowanej (w miare duzych)
300 g miesa mielonego
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka papryki w proszku
1 zabek czosnku
200 ml slodkiej smietany (najmniej 18%)
125 ml sosu pomidorowego lub cyganskiego( z butelki)







Przygotowanie

1. Mieso mielone wymieszac z przyprawami i posiekanym czosnkiem . Uformowac z niego 6 waleczkow o dlugosci takiej, jak plaster szynki. Kazdy klasc na brzeg szynki i rolowac.

2. Gotowy sos wymieszac ze smietana.

3. Roladki ukladac w zaroodpornej formie i polac sosem. Zapiekac w 180°C przez 30 minut


Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze z sosem cyganskim smakuje lepiej, ale jesli ktos go nie lubi moze spokojnie uzyc pomidorowego lub po prostu keczupu. Mozemy rowniez wierzch oblzyc plasterkami cebuli.


                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz